Els alacantins prioritzen una ciutat verda, descentralitzada i amb barris revitalitzats

Alacant incorpora al Pla General Estructural el 80% de les propostes del procés de consulta pública

Guardar

Sendera arbrada del parc Lo Morant a Alacant
Sendera arbrada del parc Lo Morant a Alacant

Alacant avança cap al seu nou model urbà amb la ciutadania com a protagonista. Més de 1.500 persones han pres part en el procés de consulta prèvia del futur Pla General Estructural (PGE), el document que definix el desenvolupament de la ciutat en les pròximes dècades. La iniciativa ha recaptat 1.244 aportacions a través d'enquestes i tallers, les conclusions dels quals es van presentar este dilluns a l'Auditori de Porta Ferrisa.

Segons les dades oferides per l'Ajuntament, el 80% de les propostes rebudes al llarg de l'últim mes s'integraran directament en l'esborrany del pla. Les temàtiques més recurrents apunten cap a la necessitat de renaturalizar espais urbans, fomentar un model de ciutat policèntrica i abordar la regeneració dels barris consolidats.

En paral·lel, el procés ha estat acompanyat de la plataforma alicanteunplancontigo.es, on s'ha pogut consultar tota la documentació, actes de tallers i el detall de les propostes recollides. Tal com ha assenyalat el consistori, la web ha superat les 3.750 visites i reflectix un "notable interés veïnal" pel disseny del nou planejament urbà.

Renaturalización, policentrisme i regeneració

La renaturalización d'Alacant encapçala la llista de prioritats ciutadanes, especialment en l'àmbit d'infraestructura verda i mobilitat. Els alacantins i alacantines que han participat en la consulta proposen augmentar la vegetació, generar corredors naturals i millorar la qualitat ambiental mitjançant un disseny més sostenible de l'espai públic.

Entre les iniciatives que s'integraran en el PGE, segons avança l'Ajuntament, figuren la creació d'un gran anell verd en el perímetre de la ciutat. Així, la mesura planteja unir de manera natural espais com el Parc Central, les llacunes de Rabasa, i les Llomes d'Orgegia i Garbinet, així com la connexió del front litoral mitjançant un passeig per als vianants.

Reforestación del Monte Orgegia en Alicante
Reforestación de la Muntanya Orgegia a Alacant

En l'àrea de desenvolupament urbà, la ciutadania advoca per una ciutat policèntrica. La idea és dotar als barris de major autosuficiència, descentralitzant els serveis i promovent l'activitat econòmica en diferents nuclis. Esta estratègia busca reduir la dependència del centre urbà i equilibrar el creixement territorial.

Respecte als serveis i la regeneració, els veïns plantegen recuperar carrers, places, jardins i habitatges en zones consolidades, especialment aquelles amb major antiguitat o degradació. S'apunta també a aplicar el model de "ciutat dels 15 minuts", en la qual es puga accedir als serveis essencials caminant o amb bicicleta, i a delimitar àrees vulnerables per a prioritzar intervencions públiques.

Destacats