Quatre noves línies de TRAM a Alacant? Un estudi proposa estos recorreguts

La UA proposa la prolongació del TRAM a Alacant per a millorar la connexió amb els barris

Guardar

Un comboi del TRAM d'Alacant al seu pas per la platja de Mutxavista
Un comboi del TRAM d'Alacant al seu pas per la platja de Mutxavista

El futur model de mobilitat urbana d'Alacant, i la seua àrea metropolitana, passa per una transformació profunda de la seua xarxa ferroviària i tramviària. La introducció del TRAM a principis de segle va suposar una revolució per als desplaçaments a la ciutat. No obstant això, el seu creixement s'ha estancat i és necessari explorar noves línies per a interconnectar nous barris alacantins i municipis de la comarca de l'Alacantí.

Així ho recull l'estudi 'Anàlisi de la xarxa viària i ferroviària estructural d'Alacant' elaborat per un equip d'enginyers de la Universitat d'Alacant (UA) sota la coordinació d'Armando Ortuño, professor del Departament d'Enginyeria Civil. El document, encarregat per l'Ajuntament, forma part del procés de redacció del nou Pla General Estructural (PGE), que substituirà l'actual PGOU vigent des de 1987.

Dèficit de connectivitat

Encara que la primera línia d'actuació que suggerix l'informe és la redefinició de les actuals infraestructures ferroviàries, la segona bateria de propostes se centra en el TRAM, que compta amb cinc línies i connecta espais com l'Hospital General o la pròpia Universitat d'Alacant. No obstant això, el creixement urbà de la ciutat i la necessitat de reduir el trànsit en el nucli urbà exigixen noves actuacions.

Diverses persones en la parada del TRAM del MARQ
Diverses persones en la parada del TRAM del MARQ

En este context, l'estudi planteja la creació de fins a quatre nous recorreguts tramviaris concebuts com a prolongacions de les línies existents o itineraris de nova creació. L'objectiu és dotar de servei a barris com a Sant Gabriel, La Florida, Ciutat de s o Babel, que actualment presenten dèficits de connectivitat amb el centre de la ciutat.

Així i tot, la proposta no aprofundix sobre l'ús de bus guiat o xarxa de tramvia convencional (amb catenària) i, al seu torn, part de l'increment de les freqüències com a condició prèvia. En este sentit, abans d'aprofundir en la creació de nous recorreguts, l'informe suggerix la posada en marxa d'una Fase 0 amb més combois per línia per a reduir el temps de pas a deu minuts en lloc dels quinze o trenta minuts actuals.

Línia cap al oest: La Florida, Ciutat d'Assís i… Pla de la Vallonga?

La primera línia projectada busca atendre els barris del sudoest d'Alacant. Esta nova ruta partiria des de la futura Estació Intermodal d'Alacant i s'estendria per l'avinguda d'Aguilera fins a Benalúa i La Florida. A partir d'este punt hi hauria una bifurcació en dos ramals distints: un cap a l'avinguda d'Orihuela fins a la Glorieta Músic Emilio Álvarez, i un altre per Periodista Rafael González Aguilar fins a Pianista Gonzalo Soriano.

En este sentit, en una segona fase el ramal nord (avinguda d'Orihuela) es prolongaria a través de la carretera d'Ocaña fins a arribar a Mercalicante i Pla de la Vallonga. Per part seua, el ramal sud (Periodista Rafael González Aguilar) continuaria per Vicente Chávarri fins a la Via Parc amb intenció de connectar amb l'aeroport en un futur.

Estudi de les noves línies del TRAM d'Alacant
Estudi de les noves línies del TRAM d'Alacant

Gran Via transversal: una línia de nord a sud

A més, una altra de les propostes és que l'Hospital General, actualment connectat per la L2, passe a tindre la funció de bescanviador de línies, igual que ocorre en l'actualitat amb l'estació de Marq. D'esta manera, la segona línia plantejada, dins de la Fase 1 del projecte, tindria com a punt de partida el Doctor Balmis i seguiria per la Gran Via en direcció sud camine del Pont Roig i la Rotonda del Vaixell, al carrer Mèxic.

Esta línia es prolongaria en una segona fase fins al barri de Sant Gabriel, reforçant la cobertura en el sud del terme municipal. Al mateix temps, des de l'Hospital General, un altre ramal seguiria la Gran Via en direcció nord fins a l'avinguda de Dénia pel barri de Garbinet. D'esta manera, s'aconseguiria una connexió transversal completa de la ciutat.

A més, dins de la Fase 1 l'informe suggerix que el tramvia que discórrega per la Gran Via dispose d'un desviament a l'altura de l'avinguda de Novelda fins al barri de Ciutat Jardí per a dotar de servici de TRAM al barri de Los Angeles i connectar amb la línia 2 en direcció a Sant Vicent del Raspeig en la Glorieta Pablo Auladell.

Santa Faç, Vistahermosa i Les Llomes

La tercera línia prevista, també en una Fase1, naixeria en l'avinguda de Dénia. Després del pas per Estels, Mercat, Marq i Plaza Mar 2 es crearia una nova parada subterrània en el túnel que connecta la L2 cap a la rotonda del Drac. Així, el nou traçat continuaria sota terra per una de les artèries principals d'Alacant fins a Santa Faç i l'Hospital Universitari de Sant Joan, on connectaria amb la prolongació aprovada de la L4.

De fet, esta connexió tramviària és la més pròxima de convertir-se en realitat. La Conselleria d'Infraestructures contempla l'ampliació de la línia des de la parada de Camp de golf amb una bifurcació a través d'avinguda de les Nacions –per a donar servici al PAU 5–, Conrado Albadalejo, Nou Nazareth i Benimagrell fins a l'hospital.

L'informe matisa que els dos traçats no s'exclouen i podrien funcionar com a complementaris facilitant l'accés a un dels centres sanitaris referència de la província. Finalment, una Fase 3 proposa una quarta línia que connectaria la parada de Lucentum pel carrer de la Caixa d'Estalvis per a dotar de transport públic als nous barris en Vistahermosa Nord i Llomes de Garbinet fins a arribar a la Colònia Requena.

315 milions d'euros

L'estudi també establix directrius sobre la distància recomanada entre parades, fixada entre 400 i 800 metres. Este criteri busca garantir l'accessibilitat al sistema sense comprometre la seua eficiència. Així mateix, es planteja la creació de fins a sis nous aparcaments dissuasius per a afavorir la intermodalitat cotxe-tramvia, reduir l'ús del vehicle privat i evitar la seua entrada en el centre urbà.

Encara que la competència per a l'execució del sistema tramviari correspon a la Generalitat Valenciana, el document inclou una estimació econòmica del cost total de la infraestructura. Segons els càlculs realitzats, la implementació completa dels nous traçats en totes les seues fases requeriria una inversió de 315 milions d'euros.

Destacats