Després de quasi quatre dècades de promeses incomplides, la Generalitat Valenciana torna a situar el projecte de desdoblament de la CV-95 entre Torrevieja i Orihuela sobre la taula. El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha anunciat que el pla es reactivarà mitjançant un model de concessió a una empresa privada, amb una inversió total de més de 180 milions d'euros.
El propi conseller ha detallat el projecte en una reunió a la qual han acudit els alcaldes, alcaldesses i representants dels municipis de la Vega Baixa com Orihuela, Torrevieja, San Miguel de Salinas, Benijófar, Albatera, Cox, Pilar de Perforada i Bigastro. Al costat d'ells, també es trobaven les principals empreses del sector de la construcció a la comarca com a Grup TM, Gomendio, Grup Marcos o Tabisam, entre altres.

L'actuació, que se suma al projecte de millora de la N-332 al seu pas per Torrevieja, és molt important per a millorar la mobilitat i la qualitat de vida dels ciutadans, "especialment tenint en compte l'augment exponencial de població en època estival, que passa de 370.000 habitants a l'hivern a més de 1,2 milions a l'estiu", ha incidit Martínez Mus.
Una carretera amb història… de retards
El desdoblament de la CV-95 ha sigut una reivindicació històrica, especialment pel seu paper clau com a eix vertebrador entre la costa i l'interior sud de la província d'Alacant. La carretera, de 26,5 quilòmetres, suporta un trànsit dens —inclòs transport pesat— en un traçat que a penes ha evolucionat des de la seua construcció original.
Martínez Mus ha reconegut que el model triat serà una concessió a llarg termini, entre 20 i 40 anys, mitjançant la qual l'administració autonòmica anirà amortitzant la inversió realitzada per l'adjudicatària. Encara que encara no hi ha terminis definitius, el conseller ha assegurat que l'objectiu és tindre el projecte finalitzat abans que acabe la legislatura.
"La tramitació és llarga, però la intenció és iniciar la licitació de la concessió en 2027", ha insistit el titular d'Infraestructures. A més, ha recordat que primer s'ha d'aprovar l'estudi de viabilitat del projecte de col·laboració públic-privada i després que el projecte definitiu supere l'estimació d'impacte ambiental.
No obstant això, la notícia arriba a penes uns mesos després que s'eliminara dels pressupostos autonòmics de 2025 una inversió pluriennal prevista per a arrancar el projecte amb una partida inicial de 25 milions d'euros. Un moviment que havia sembrat dubtes sobre la voluntat real del Consell de dur-lo a terme.
Traçat continuista, però amb ajustos
El traçat plantejat per la Generalitat consistix, en la seua major part, en la intenció de passar d'un a dos carrils per sentit en la CV-95. No obstant això, inclou modificacions rellevants en alguns trams per a evitar trave

Esta decisió genera inquietud entre col·lectius agrícoles i veïnals, ja que el nou traçat travessaria àrees de regadiu històric amb alt valor mediambiental. Una preocupació que podria generar al·legacions en el procés d'exposició pública. De fet, en 2007 la Generalitat ja va adjudicar este desdoblament, però el projecte es va haver de descartar després d'una sentència del Tribunal Suprem per mancar d'avaluació ambiental.
“El nou pla només avançarà si supera este requisit legal”, ha insistit Martínez Mus. Un altre punt sensible és el tram entre Bigastro i Jacarilla, on el desdoblament vorejaria zones residencials i industrials, i en el barri de Vistabella, on discorrerà per sòls agrícoles pròxims al camí de L'Apuntada. A San Miguel de Salinas, el nou traçat s'allunya del nucli urbà, desplaçant-se cap a la canyada dels Aljubs.
Entroncament amb la N-332
Un dels reptes tècnics més importants està en l'àrea dels Balcons, a Torrevieja. Segons el pla inicial, la via es desdoblegaria utilitzant el traçat actual que dividix en dos la urbanització. Martínez Mus ha admés que es tracta d'un punt complicat pel seu possible impacte en la zona residencial i que el disseny encara no està tancat.
Tot i així, el conseller ha assegurat que el projecte contempla eliminar les rotondes per a millorar la fluïdesa del trànsit i que es pretén recuperar la velocitat màxima de 100 km/h, rebaixada a 80 km/h en el pla anterior. El pas de la CV-95 per l'Hospital Universitari de Torrevieja, que quadruplica el trànsit respecte a altres zones, tindrà un tractament “preferent i més ràpid” en la construcció, encara que s'inclourà també en la concessió.

En esta línia, Martínez Mus ha reclamat una reunió entre l'Ajuntament de Torrevieja, la Generalitat i el Ministeri de Transports per a coordinar la connexió de la CV-95 amb la duplicació de la variant de la N-332, que l'actual projecte del Govern no contempla. Finalment, en la trobada també es va abordar el reforç de la capacitat de la CV-91, la via que connecta l'interior de la Vega Baixa amb el seu litoral nord.