El TRAM d'Alacant aprova amb nota. Les persones usuàries han qualificat el seu servei amb un 8,54 sobre 10 segons l'Índex de Satisfacció al Client (ISC) de 2024, basat en 1.502 enquestes a viatgers i viatgeres majors de 15 anys. L'estudi, realitzat amb un marge d'error del 2,53% i un nivell de rellevància del 95%, segons apunta Ferrocarrils de la Generalitat (FGV), reflectix una percepció majoritàriament "positiva" del servei.
Aix
Les línies millor valorades
Pel que respecta a les línies que oferixen el seu servei en l'àrea metropolitana d'Alacant i les Marines, el nivell de satisfacció és molt elevat en general. No obstant això, la L9, que connecta Benidorm amb Dénia, continua sent la pitjor valorada després de més d'una dècada en la qual s'han succeït els transbords amb autobús per les obres, aix
Esta és la nota dels passatgers i passatgeres segons la línia:
- L5 (Porta del Mar-Plaça La Corunya): 9,08.
- L3 (Estels-El Campello): 8,87.
- L4 (Estels-Plaça de La Corunya): 8,63.
- L2 (Estels-Sant Vicent del Raspeig): 8,48.
- L1 (Estels-Benidorm): 8,38.
- L9 (Benidorm-Dénia): 8,34.

El més valorat
Els aspectes del servici que han rebut millors puntuacions superen els 9 punts. De fet, la senyalització obté un 9,12, seguida de l'accessibilitat a l'estació (9,11), l'accessibilitat al tren (9,10), el preu (9,01) i la seguretat en el trajecte (9,00). La dada més cridanera de la troba respecte a altres anys és la millora en la percepció del preu, que tradicionalment era una de les variables menys valorades.
En esta ocasió, se situa com el segon atribut millor puntuat. Esta notable millora podria deure's a mesures com la gratuïtat del transport per a menors de 31 anys i els descomptes del 50% aplicats en els bons i títols multiviatge per a la resta de passatgers. Estes iniciatives insistixen des del Consell, busquen fomentar l'ús del transport públic, alleujar el gasto de les famílies i mitigar els efectes de la inflació.
El que menys agrada
Malgrat les bones valoracions globals, alguns aspectes presenten marge de millora. La no massificació d'unitats és el factor pitjor puntuat amb un 6,03. Li seguixen la seguretat i presència de vigilància (7,76), la freqüència de pas (7,99), el condicionament (8,14) i l'absència de moviments bruscos (8,47).
Totes estes variables aconseguixen una puntuació de "notable" excepte la primera, que se situa en el rang de "bé". La seguretat en les estacions i la presència de guardes de vigilància és un aspecte que, encara que obté una valoració alta, continua sent un punt de millora. La freqüència de pas, amb una nota de 7,99, també reflectix la necessitat d'ajustos en el servici per a reduir els temps d'espera en determinades franges horàries.
Qui utilitza el TRAM?
L'estudi realitzat també revela dades sobre els passatgers i passatgeres del TRAM. En este sentit, el 60,6% són dones i el 39,4% hòmens. Al seu torn, l'edat mitjana és de 33,1 anys, destacant el grup de 20 a 29 anys amb un 36%, seguit del de 30 a 49 anys, amb un 26,5%. Els menors de 20 anys representen un 19,6% del total de passatgers, mentres que el grup de 50 anys o més suposa tan sols el 17,8%.
Quant al nivell educatiu, el 58,1% té estudis secundaris, el 29,6% posseïx formació universitària i el 12,3% ha realitzat estudis bàsics. Per part seua, el perfil socioeconòmic predominant és el "mitjà" (60,3%), seguit del "mitjà-alt" (16,4%), "mig-baix" (12,1%), "alt" (9,5%) i "baix" (1,7%).
En termes d'ocupació, el 52,3% dels usuaris són treballadors per compte d'altri, mentres que el 34,8% són estudiants, una xifra especialment important tenint en compte que la L2 es nodrix principalment de jóvens que acudixen a estar a la Universitat d'Alacant. Finalment, el 5,9% correspon a jubilats o pensionistes, el 5,5% està en situació de desocupació, el 1,7% són autònoms i el 1,5% es dedica a faenes de casa.