Esta setmana el focus turístic mundial estarà posat en la Fira Internacional de Turisme (Fitur), que se celebra a Madrid del 22 al 26 de gener. José Mancebo, director del Patronat Costa Blanca, analitza els reptes i oportunitats de la província d'Alacant en l'avantsala d'una de les cites més rellevants del sector. Mosso subratlla la importància de la digitalització i la segmentació, així com les aliances estratègiques i la millora de les experiències per a consolidar la Costa Blanca com un referent sostenible i de qualitat.
L'actualitat està marcada pel balanç anual de passatgers de l'aeroport Alacant-Elx Miguel Hernández. Com valora el Patronat Costa Blanca este segon rècord consecutiu amb més de 18 milions de viatgers?
Tota una fita, absolutament. Quan es va iniciar l'ampliació en 2011 es preveia un creixement fins als 20 milions de passatgers. En aquell moment recorde que hi havia moltes veus que dubtaven de la capacitat d'Alacant per a arribar a eixes xifres i després de la pandèmia estem fregant eixe límit. És evident que la destinació crida i té potencial. Són més de 120 connexions directes actualment i estem pràcticament connectats amb tota Europa. Ara mateix la direcció de l'aeroport i el treball que s'està fent és excel·lent, i prova d'això són els reconeixements a nivell de sostenibilitat i servei.
Precisament, Aena ha projectat ara una segona ampliació amb la previsió de créixer fins als 26 milions de passatgers. Complix les expectatives?
En este cas, el president de la Diputació i del Patronat, Toni Pérez ja ha dit que l'ampliació és insuficient a nivell estratègic. Este tipus d'ampliacions es projecten des de fa molt temps i bastant lluny d'ací. La situació a Alacant ha canviat molt en l'última dècada. Llavors, l'ampliació de la terminal, per exemple, estem parlant d'altres 6 milions de passatgers sobre el límit en el qual ja estem, però sens dubte pot ser que molt prompte se'ns quede curt.
La segona pista és la major reclamació dels sectors polítics i econòmics de la província, però, és la connexió ferroviària el gran repte?
Eixa és una de les meues insistències. L'ampliació de la terminal és necessària i benvinguda, però al final estàs mobilitzant una gran operativa i les persones no vénen a quedar-se a l'aeroport. Els turistes tenen el costum de passar per l'aeroport, però no de quedar-se a viure ací. Clar, excepte la pel·lícula de Tom Hanks (La Terminal) –ironitza– normalment arribes i vas amb la pretensió que siga una porta d'entrada. Procedir amb ampliacions quan la capacitat de càrrega de l'aeroport no està concorde, ens ocasiona problemes com la circumval·lació de la universitat, que ja està saturada. Per no parlar de la necessitat del desdoblament, per exemple, de la Nacional a Torrevieja. Per això, connectar per ferrocarril l'aeroport hauria de ser ara mateix, més que mai, una prioritat absoluta. Necessitem que el tren enxampe a l'avió, que vagen a l'una.
És evident que la destinació crida i té potencial. Són més de 120 connexions directes actualment i estem pràcticament connectats amb tota Europa
Regne Unit és el principal mercat de la província, però s'està obrint a nous horitzons i recuperant uns altres. És conseqüència d'una major diversificació de l'oferta?
Hem anat reduint la dependència en termes generals del mercat britànic, que actualment és aproximadament un 33%, però alhora recuperant els números que teníem abans de la pandèmia, això és importantíssim. En els últims anys han entrat en joc nacionalitats que no han sigut tan fidels a la Costa Blanca, i amb especial esment al cas d'Alemanya. Crec que recuperar la connectivitat amb el mercat alemany és una cosa molt positiva pel perfil del visitant i per les activitats que cerca. També el mercat francés, que solia vindre amb autobús des del sud de França, però es van començar a posar a prova les connexions amb avió al nord i és un mercat molt important per al sud de la província, en localitats com Guardamar, per exemple. Eixa estratègia de diversificació i desestacionalització dels últims anys està recollint els seus fruits ara.
El mercat polonés és un dels emergents.
Polònia és el segon país amb més aeroports diferents connectats amb la Costa Blanca després de Regne Unit. Parle de memòria, però actualment compta amb 11 o 12 ponts directes. Això ens prova també que hi ha molt de futur i infinites possibilitats amb diversos mercats emergents. Som una terra que crida molt l'atenció de molts perfils diferents de visitants.
En este sentit, un dels eixos principals de Fitur són les reunions professionals amb operadors i aerolínies. Com es presenta la Costa Blanca per a poder teixir eixes aliances amb noves destinacions?
Per a nosaltres és fonamental. És cert que Fitur arriba a uns nivells de focus mediàtic molt grans. A més, enguany anem amb propostes per a públic final dins d'IFEMA, fora d'IFEMA, a nivell de gastronomia, nova campanya de comunicació… És a dir, anem amb el desplegament pràcticament complet. Però la part professional és una prioritat i tenim tancada una agenda de cites que considere bastant potent. Aprofitem per a reunir-nos amb els nostres principals clients o socis estratègics com AENA, però també amb noves aerolínies i operadors que volen establir-se a Alacant. Fitur és fonamental per a veure't amb els teus socis, parlar de com ha anat l'any, de les perspectives, la promoció, traçar estratègies en comú i si podem, arribar a una sèrie de compromisos.
Fitur obri l'any, però, en l'apartat de reunions professionals en diferents fires turístiques és la primera o l'última de l'exercici?
M'agrada molt la pregunta, perquè realment, a l'efecte de fira turística professional, la primera de l'any és World Travel Market durant el mes de novembre a Londres. Eixa fira per a nosaltres és la que marca una mica la fita, sobretot també pel component del mercat britànic i ser 100% professional. No obstant això, per al pla d'actuació d'una administració com la Diputació, Fitur
Què caracteritza a Fitur i com influix en l'estratègia de promoció de la Costa Blanca?
Fitur és especial perquè té una mescla de components: professional, públic final i institucional, la qual cosa la fa única. La meitat dels pavellons estan dedicats a destinacions espanyoles i l'altra meitat a empreses i destinacions internacionals. Eixa diversitat és clau per al seu èxit. Això permet també que nosaltres com a Diputació puguem fer accions que no sols és la promoció turística clàssica, sinó que podem treballar-la amb els municipis, fins i tot amb els més xicotets. És una oportunitat d'or aprofitar el "rebuf" de Fitur en segments com Fitur LGTB, Fitur Screen o Fitur Sports i, al mateix temps, fer accions complementàries. Enguany realitzem una acció de Street Màrqueting en Callao i la "Costa Blanca Wine Experience", on col·laborem amb la Ruta del Vi d'Alacant i la denominació d'origen d'Alacant.
De quina manera s'integrarà l'oferta dels municipis alacantins en Fitur?
Ho fem a través de línies de producte i estratègies concretes. Per a nosaltres és fonamental que cada municipi siga responsable i protagonista de la seua pròpia presentació, perquè això reflectix l'enfocament municipalista que ha de tindre una Diputació. Fitur ens dóna l'oportunitat de treballar braç a braç amb els ajuntaments, però també assegurar-nos que els seus missatges s'amplifiquen. No es tracta únicament de pujar a l'escenari i dir el bo que és una destinació, sinó també de preparar una comunicació sobre la base d'un eix estratègic concret perquè destaque mentrestant "soroll". El fem a través de xarxes socials, campanyes i etiquetes específiques, de manera que cap municipi quede en un segon pla.
Fitur ens dóna l'oportunitat de treballar braç a braç amb els ajuntaments i amplificar els seus missatges
Tal com avançava, la gran novetat d'esta edició en Fitur és la caixa angular de grans dimensions que se situarà en la cèntrica plaça madrilenya de Callao.
Enguany llancem "Costa Blanca 360" en Callao, un espai tecnològic i creatiu pensat per al públic final els dies en què IFEMA acull l'agenda professional i institucional. Dimecres 22 i dijous 23, tot el dia, i el divendres 24 al matí, portem la Costa Blanca al cor de Madrid amb pantalles gegants, activitats al carrer i un equip d'animació i reporters. Es tracta d'una iniciativa que permetrà als municipis i entitats alacantines promocionar un esdeveniment concret com les festes de Moros i Cristians, la Setmana Santa, festivals, activitats culturals o el seu entorn natural com a reclam turístic. És una acció pensada per a captar l'atenció i després amplificar el que succeix allí a través de xarxes socials. Tindrem concursos i un compte arrere en les pantalles per a generar expectació entre el públic. El nostre objectiu no és només arribar als qui estan presents, sinó multiplicar el seu impacte en tots els canals possibles.
Durant la presentació d'esta activitat van convidar a més actors turístics de la província a sumar-se. Han aconseguit involucrar a més municipis?
I es tracta d'una iniciativa única? És a dir, Costa Blanca és l'única destinació que es promocionarà en el centre de Madrid durant els dies professionals de Fitur?
Efectivament. Malgrat competir amb destinacions molt potents de tot el món, som els únics que realitzarem una acció d'este tipus en el centre de Madrid durant Fitur. Hi ha hagut intents en anys anteriors, com a campanyes publicitàries o esdeveniments puntuals, però nosaltres portem temps treballant en estratègies completes com quan omplim Callao i Sol amb 1.500 festers o muntem una oficina d'informació turística allí mateix. Tot això requerix mesos de preparació i molta coordinació. Sempre existix el risc que un permís o qualsevol contratemps ho tire tot a perdre, però fins ara hem aconseguit destacar-nos amb propostes creatives i ben organitzades.
Quines són les línies estratègiques que marcaran el full de ruta del Patronat per a este 2025?
Venim d'un any treballant en clau de sostenibilitat i accessibilitat. Enguany volem enfocar-nos en el qualitatiu, a millorar l'experiència del turista en la destinació. Els números són molt bons, però el repte ara és mantindre'ns i la nostra ocupació passa per gestionar millor els fluxos. Volem treballar en la postvenda, la millora del producte i en l'atenció a la demanda, a més de captar nous mercats, especialment llunyans com els Estats Units o Àsia en els quals ja portem temps treballant des del punt de vista del turisme idiomàtic i educatiu. Potser és el moment de començar a obrir una mica el ventall i treballar en altres segments com el cultural, per exemple. Perquè si comences ara a rodar, ampliacions i infraestructura mitjançant, podrem aconseguir una desestacionalització encara major en un període de temps de tres, quatre o cinc anys.
La nostra ocupació passa per gestionar millor els fluxos i treballar en la postvenda per a qualificar el turisme
Convertir a la província d'Alacant en una 'destinació intel·ligent' continua sent un dels eixos principals?
La digitalització és fonamental. De fet, estem desenvolupant projectes innovadors com "Smart Costa Blanca 1.0" que inclou el monitoratge de fluxos turístics en temps real a través de dades com el consum d'aigua. És una iniciativa per dos anys que el Patronat posarà en marxa este 2025 en el moment en el qual isca la resolució definitiva de la concessió d'una subvenció europea. Serà un treball que servirà com a base de dades interna, perquè l'àrea de Cicle Hídric de Diputació gestiona directament més de quaranta municipis, i empreses grans com Hidraqua i el centre Dinapsis també estan integrades. L'anàlisi d'estes dades ens permetrà entendre millor les dinàmiques turístiques a Alacant. Què està passant realment a la província?On estan els pics d'estacionalitat? I, a més, intentar redirigir això cap a municipis menys poblats en altres èpoques de l'any.
Finalment, Benidorm compta amb esdeveniments com la Copa del Món de ciclocròs o el Benidorm Fest. Eixa desestacionalització a través de les experiències és el que es busca per a potenciar el turisme interior?
Absolutament, i no sols a l'interior. Fins i tot les destinacions de costa estan reinventant-se amb activitats i productes per a atraure nous segments, com el turisme LGTB, accessible o per a persones amb discapacitat. No es tracta només d'omplir l'interior, sinó de qualificar l'experiència i oferir més valor als visitants. Moltes vegades els diem als municipis: "un esdeveniment al mes". Amb eixa idea, no sols es dinamitza el turisme d'un radi comarcal, sinó que la naturalesa internacional de la provincial permet atraure a un públic que pot amplificar el teu missatge a tot el món. Al final, el turisme és un sector econòmic, i crear experiències de qualitat ens permet enfortir l'economia local.